Žitarice
Proso ima bezbroj primjena pa ga možete koristiti u slanim i slatkim jelima. Ima delikatan orašast okus, te zavisno od načina kuhanja, njegova tekstura može biti mekana ili hrskava. Odličan je za salate i rižota, ali također ga možete koristiti pri izradi baze za pizzu, za izradu kolača, muffina i sl.
Važna napomena: Proso spada u goitrogene namirnice koje mogu da poremete rad štitne žlijezde. Dok se kod većine namirnica (npr. lisnatog povrća) količina goitrogena obično smanjuje kuhanjem, kod prosa se ona povećava. Zato je preporuka ljudima koji imaju problema sa štitnjačom da ga koriste u malim količinama.
Quinoa je kompletan izvor proteina, tj. sadrži sve esencijalne aminokiseline potrebne za dobro zdravlje. Ima nizak glikemijski indeks i sadrži puno vlakana, proteina, vitamina i minerala. Posebno vitamin A, vitamin B kompleks i vitamin E, željezo, kalij, kalcij, magnezij, mangan, bakar, cink i fosfor. Toliko je hranjiva da je NASA istražuje kao namirnicu prikladnu za uzgoj u svemiru. Odlična je za salate, a može se također koristiti za izradu muffina, baze za pizzu, palačinke, kruh bez glutena…
Basmati riža je indijska aromatična riža dugog zrna. Sadrži 20% više vlakana nego obična riža. Lagane je teksture i karakterističnog mirisa.
Smeđa riža je riža cjelovitog zrna kojoj je odstranjen samo vanjski sloj. Sadrži vlakna i klicu sa svim potrebnim nutrijentima, izrazito je bogata selenom, manganom i fosforom.
Crvena riža je vrsta neobrađene riže, a poznata je po svojoj crvenoj ljusci. Izuzetno je bogata antioksidansima i smanjuje kolesterol u krvi. Odlična je za razne vrste salata.
Crna riža je drevna vrsta riže sa fantastičnim svojstvima korisnim za zadravlje. Bogatija je antioksidantima od ostalih vrsta riže te ima jako protuupalno djelovanje. Stoljećima je bila dostupna samo kineskom plemstvu.
Divlja riža je zapravo vodena trava, a ne žitarica. Rižom se naziva jer izgleda i kuha se kao i sve ostale vrste riže. Lagana je za probavu i ne sadrži arsen (kao ostale vrste riže). Raste na području Velikih Jezera u Sjevernoj Americi. Danas je možete naći u dućanima zdrave hrane širom svijeta. Ima orašasti, zemljani okus i zanimljivu teksturu.
Heljda raste toliko brzo da obično ne zahtijeva puno pesticida i ostalih kemikalija za dobar rast. Može se servirati kao zamjena za rižu ili kao kaša. Ima nizak glikemijski indeks i sadrži veliku količinu proteina, minerala i antioksidanata.
Amaranth je visoko kvalitetan izvor biljnog proteina koji sadrži dvije osnovne aminokiseline – lizin i metionin, a koje su obično prisutne u malim količinama kod žitarica. Također je bogat željezom i kalcijem. Nova istraživanja pokazuju i da sadrži izvjestan peptid, molekulu sa protuupalnim svojstvima koja pomaže kod artritisa, gihta i ostalih upalnih smetnji.
Teff je jedna od najzdravijih žitarica na svijetu. Sadrži puno kalcija, vlakana, proteina te antioksidanata. Koristimo ga kao i sve ostale žitarice.
Zobene pahuljice su odličan izbor za doručak. Sadrže beta-glukan i visokovrijedna vlakna topiva u vodi što ih čini odličnim za probavu. Mi ih koristimo u vege burgerima, desertima i kašama.
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja