Agavin sirup je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz južnoameričkog kaktusa. Možete ga koristiti kao zdraviju zamjenu za šećer. Pri kupovini pazite da je organski te obrađen na niskim temperaturama. Iako je zdraviji od običnog šećera, ipak ga treba koristiti umjereno.
Sirup od datulja koristi se kao zaslađivač umjesto šećera. Gust je, tamno smeđe boje i idealan je za izradu slastica, posebno sirovih čokoladnih kolača.
Kokosov šećer ima nizak glikemijski indeks (oko 35), veoma je ukusan i odlična je zamjena za običan šećer.
Javorov sirup je također zamjena za šećer i umjetna sladila. Nezaobilazan je dodatak slanim i slatkim jelima, a koristi se za pripremu raznih poslastica, sirovih i pečenih kolača.
Lucuma prah je još jedna izvrsna alternativa za šećer i umjetne zaslađivače, jer za razliku od njih opskrbljuje tijelo s korisnim tvarima. Sadrži velike količine beta karotena (snažan antioksidans koji smanjuje rizik od bolesti i jača imunitet). Bogata je i vitaminom B3 koji sudjeluje u važnim metaboličkim procesima našeg tijela. Pogodna je za dijabetičare jer ima nizak glikemijski indeks (4).
Ksilitol je zaslađivač nalik šećeru, ima oblik bijelih kristalića i sladak je jednako kao i šećer. Od šećera se razlikuje u tome što ima 40% manje kalorija i nizak glikemijski indeks (7) pa je pogodan i za dijabetičare.
Rogač je bogat polifenolima koji imaju snažno antioksidativno djelovanje. U kulinarstvu se najčešće koristi mljeveni prah rogača, koji služi kao odlična zamjena za kakao.
—
Photo source: Nadine Primeau
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja