Začini i začinsko bilje
Bosiljak je neizostavan dio mediteranske kuhinje i jelima pruža jak, aromatičan okus. Nezamjenjiv je u svim vrstama tjestenine. Jedan od najpoznatijih umaka od bosiljka je pesto, a priprema se (u veganskoj verziji) od svježih listova bosiljka, češnjaka, pinjola, maslinova ulja i prehrambenog kvasca.
Origano ima jaka antibakterijska svojstva, odličan je antioksidant i izrazito je bogat nutrijentima. Daje predivan aromatičan okus svim jelima, a nezaobilazan je kao začin za pizzu.
Ružmarin je također važan dio mediteranske kuhinje. Možete ga koristit svježeg ili sušenog, kao dodatak umacima, pečenom povrću, juhama…
Češnjak u prahu je osušeni samljeveni češnjak. Obično dolazi u obliku pahuljica ili sitnog praha. Koristimo ga u juhama, varivima, te za pripremu veganskog sira.
Đumbir ima vrlo specifičnu, vatrenu i oštru aromu i jedna je od najzastupljenijih namirnica u indijskoj kuhinji. U prehrani i medicini se koristi korijen đumbira koji je tamno žute do smeđe boje. Koristi se sirovi, svježi korijen ili osušeni (u prahu) koji se dodaje kao začin jelima.
Kurkuma je ključni sastojak curry praha i daje mu svoju žutu nijansu. Poznata je po svojim ljekovitim svojstvima i zbog toga se stoljećima koristila u Indiji kao prirodni lijek za mnoge bolesti. Koristimo je u juhama, varivima, kao dodatak pečenom povrću pa čak i u slasticama. Mogućnosti korištenja ovog izuzetnog začina su neograničene.
Lovor je vrlo poznat i cijenjen začin koji se koristi kod pripreme raznih umaka, juha, variva.
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina koji svoje porijeklo vuče s Istoka te se još u dalekoj povijesti koristio kao lijek, čak i više nego začin. Iako postoji gotovo stotinu različitih vrsta, danas se najčešće upotrebljavaju cejlonski cimet (cimet sa Šri Lanke) te kineski cimet.
Uvijek birajte cejlonski cimet koji je nešto skuplji, ali zdraviji od kineskog koji sadrži štetne spojeve.
Korijander osim što se primjenjuje kao začin, ima mnogo pozitivnih učinaka na zdravlje. List korijandera uvijek se koristi svjež. Ima jaku aromu i najčešće se upotrebljava u južnoameričkoj i azijskoj kuhinji dok europska kuhinja više koristi zrelo i osušeno sjeme.
Garam masala je mješavina začina koja se koristi prvenstveno u indijskim, nepalskim i drugim azijskim receptima. Zbog ljutkasto-slatkog okusa koristi se za velik broj složenaca, marinada, umaka i variva, a pogotovo s mahunarkama kao što je leća.
Kardamom je treći najskuplji začin na svijetu nakon šafrana i vanilije. Osim što je izvrstan začin u kulinarstvu, kardamom je bogat ljekovitim svojstvima i ima široku primjenu. Svojim aromatičnim okusom jelima daje posebnu aromu, a koristi se u pripremi kruha, umaka, marinada, currya, ali i u napicima i kavi.
Himalajska sol je ujedno i najčišća sol na svijetu te posjeduje 84 minerala i elementa istovjetnih onima u ljudskom tijelu. Podrijetlom iz pramora, potpuno ekološki čistog sustava, dobiva se u podnožju Himalaje. Ručno se melje, pere i suši na suncu čime su u potpunosti očuvani svi njezini vrijedni sastojci.
Dimljena paprika se odlikuje izdašnim, zadimljenim, blago-slatkim okusom. Koristi se kao dodatak juhama, varivima, a odlična je i za mariniranje.
Mljevena crvena paprika može biti slatka i ljuta, a koristi se u pripremi variva, juha i umaka. Ima finu slatkastu aromu.
Kumin ima oštar, pomalo opor okus te daje jelima posebnu aromu. Posebno je cijenjen na Istoku gdje je ključni sastojak currya. Sadrži velike količine željeza.
Peršin je najpopularniji začin na svijetu. Ima osvježavajući okus i prekrasno lišće žarko-zelene boje, zbog čega je nezamjenjiv kao začin ili ukras za jelo. Postoje dvije vrste peršina : peršin ravnih i kovrčavih listova.
Celer je aromatična biljka, bogat je eteričnim uljima, okus mu je slatkast i lagano ljut. Unatoč svim nutritivnim i zdravstvenim kvalitetama, danas je celer u našoj kuhinji poprilično zapostavljen.
Kim je jedna od najstarijih europskih začinskih biljaka poznata više od 5 000 godina. Ima karakterističan pikantni, pomalo trpki okus i dodaje se različitim vrstama jela.
Anis se zbog svog izraženog i slatkastog okusa rado koristi za izradu kolača, kruha, džemova i kompota, umaka, salata te bilo kojeg jela gdje je poželjan njegov intenzivan i fin okus.
Limunska trava je biljka izgledom slična travi čiji listovi imaju miris i okus limuna. Jako je popularna u vijetnamskoj i tajlandskoj kuhinji, a sve se češće koristi i kod nas. Pomalo opor limunast okus savršen je za malo pikantnija jela, a nezaobilazan je sastojak curryja. Zbog svog osvježavajućeg okusa sjajan je dodatak desertima i koktelima.
Klinčić ima slatki i aromatičan okus i odlično se slaže sa cimetom, vanilijom, crvenim vinom, bosiljkom, lukom, korom limuna i zvjezdastim anisom. Odličan je dodatak jelima poput riže, graha, raznih marinada, ukiseljenog povrća, umaka, juha…
Muškatni oraščić jelima daje karakterističnu slatkastu aromu. Dok se u istočnjačkim kuhinjama najčešće koristi kao dodatak slatkim jelima, u europskoj kuhinji je puno češći sastojak u receptima za pripremu krumpira, juha i variva.
Curry prah je aromatični dodatak jelima, a mješavina je nekoliko začina kao što su kurkuma, crni papar, ljuta paprika i đumbir.
Timijan je mala biljka intenzivnog okusa i mirisa koja se dosta koristi u mediteranskoj kuhinji i idealno se slaže s češnjakom, rajčicom, maslinama i vinom. Koristi se u pripremi juha, salata, jela od povrća, marinada i umaka. Ne smeta mu dugo kuhanje.
Vlasac ima lagan, svježi okus luka i upotrebljava se kao dodatak juhama , salatama , biljnim paštetama i raznim vrstama variva od povrća, umacima… Dodajte ga jelima u posljednjem trenutku jer mu dugotrajno kuhanje uništava okus.
Šafran ili “kralj začina” je poznat kao najskuplji začin na svijetu jer ima kratku sezonu cvata (samo tri tjedna u godini), a sam proces proizvodnje začina je mukotrpan i iziskuje puno truda. Prodaje se u dva oblika: kao prah te kao osušene niti. Prah možete direktno staviti u toplo jelo dok se kuha, a niti trebate namočiti u toplu vodu ili juhu (čak i sat vremena prije početka kuhanja) pa kasnije tekućinu od namakanja dodati u jelo. U nijednom slučaju nemojte šafran direktno stavljati na vruću masnoću jer ćete mu promijeniti okus i boju.
Papar je uz sol zasigurno jedan od najčešće korištenih začina u kuhinji i ima specifičan miris. Postoji više vrsta: crni, bijeli, zeleni, crveni, piment…
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja