Veganski bolognese od leće i gljiva
Jednostavan veganski bolognese od crvene leće i gljiva. Izuzetno je ukusan, bogat proteinima, može se poslužiti uz tjesteninu, rižu, njoke...
Broj porcija 4
Sastojci
Bolognese od leće i gljiva
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice nasjeckanog poriluka
- 250 g smeđih šampinjona sitno nasjeckanih
- 3 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
- 1 šalica sjeckanih rajčica
- 1 šalica pirea od rajčice
- 1 šalica vode
- 1 žlica sitno sjeckanog peršina
- 200 g crvene leće
- 2 žlice kokos šećera
- 1/2 žličice kardamoma
- prah đumbira po želji
- sol
- 1 žlica prehrambenog kvasca
Dodatno
- 200 g bezglutenske tjestenine
Priprema
Bolognese od leće i gljiva
- Dobro operite i ocijedite crvenu leću.
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu te dodajte nasjeckani poriluk i gljive. Pirjajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje. Nakon otprilike 10-ak minuta dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu-dvije.
- Dodajte crvenu leću, sjeckane rajčice, pire od rajčice, nasjeckani peršin i vodu. Pustite da provrije. Dodajte začine i sol te 1-2 žlice kokos šećera.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25-30 minuta dok crvena leća ne omekša. Ako želite, možete dodati i jednu žlicu prehrambenog kvasca.
Serviranje
- Skuhajte 200 g bezglutenske tjestenine.
- Tjesteninu dobro ocijedite i pomiješajte sa bolognese umakom.
Napomene
1 šalica = 250 ml
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!