Varivo od crvene leće i quinoe
Varivo od crvene leće i quinoe s kremom od indijskih oraščića je ukusno i zasitno jelo za zimske dane. Jednostavno za pripremiti, zdravo i bogato proteinima.
Broj porcija 4
Sastojci
Stew
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 šalice nasjekanog poriluka
- 2 šalice narančastog batata izrezanog na kockice
- 2 šalice butternut tikve izrezane na kockice
- 3-4 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
- 3 lovor lista
- 200 g crvene leće
- 100 g quinoe
- 1300 ml vode
- 2 žlice prehrambenog kvasca ili po želji
- 3 šake nasjeckane raštike
- 1/3 žličice praha đumbira
- 1 žličica kardamoma
- 2 žličice praha kurkume
- sol
Krema od indijskih oraščića
- 100 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti u vodi 1-2 sata
- 200 ml vode
- 10 g brašna od tapioke
Toping
- 1 žlica maslinovog ulja
- 100 g dimljenog tofua izrezanog na kockice
- 1 šalica kuhanog slanutka
- 1/3 žličice praha kurkume
- 1 žličica sezamovih sjemenki
- sol
Priprema
Krema od indijskih oraščića
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte na većoj brzini otprilike 1 minutu.
Varivo
- Dobro operite i ocijedite crvenu leću i quinou.
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu te dodajte poriluk, nasjeckani batat i butternut tikvu. Pirjajte 8-10 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 1-2 minute.
- Dodajte crvenu leću, quinou, vodu i lovorov list. Začinite i posolite. Pustite da provrije, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 30 - 35 minuta dok crvena leća ne omekša.
- Nakon otprilike polovice kuhanja dodajte kremu od indijskih oraščića i 3 šake grubo nasjeckane raštike.
- Ukoliko vam je varivo pregusto, dodajte još malo vode.
Toping
- Zagrijte maslinovo ulje na tavi te dodajte kockice dimljenog tofua i dobro ocijeđeni kuhani slanutak. Posolite, začinite kurkumom te dobro promiješajte.
- Kratko pecite dok slanutak ne postane lagano hrskav. Pred sam kraj, dodajte 1 žlicu sezamovih sjemenki i miješajte minutu-dvije dok sjemenke ne dobiju nježno zlatnu boju.
Serviranje
- Poslužite u zdjelicama uz poprženi dimljeni tofu i slanutak. Pospite sezamovim sjemenkama i listićima timijana.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!