Ulja
Kokosovo ulje djeluje na poboljšanje probave, odličan je saveznik u borbi protiv kandide, čisti i poboljšava zdravlje kože, pomaže pri mršavljenju… Stabilno je na visokim temperaturama pa se može koristiti u pripremanju hrane, za prženje i pečenje. Nezaobilazan je sastojak pri izradi sirovih slastica. Iako ima brojne povoljne utjecaje na zdravlje, ne treba zaboraviti da sadrži zasićene masnoće pa je stoga najbolje koristiti ga umjereno.
Sezamovo ulje se dobiva prešanjem sjemenki sezama. Postoje dvije vrste: tamno i svijetlo. Razlika je u tome što se kod tamnog sezamovog ulja prešaju prepržene sjemenke i zbog toga je puno aromatičnije i intenzivnijeg okusa od svijetlog. Ne kvari se jer sadrži prirodne konzervanse – sezamol i sezamolin.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje se dobiva jednostavnim prešanjem i filtriranjem zdravih maslina pri čemu sadržaj blagotvornih sastojaka ostaje maksimalno očuvan. Unos ove namirnice pruža zaštitu od kroničnih degenerativnih bolesti i povezuje se sa smanjenim rizikom od bolesti srca, prevencijom karcinoma te snaženjem imunološkog sustava.
Suncokretovo ulje je bogato vitaminom E te ima visoku točku dimljenja koja mu omogućava stabilnost pri višim temperaturama kod pripreme hrane.
Laneno ulje je odličan izvor omega-3 masnih kiselina. Možete ga piti ili koristiti u salatama. Ne preporučuje se koristiti ga za kuhanje jer ne ostaje stabilno pri višim temperaturama te se njegove korisne masne kiseline tada raspadaju na štetne tvari. Jako je osjetljivo na svjetlost i temperaturu te vrlo brzo oksidira stoga ga je potrebno čuvati u hladnjaku, u tamnoj, dobro zatvorenoj boci.
Octevi
Jabučni ocat ima visoku koncentraciju octene kiseline koja poboljšava tjelesnu apsorpciju važnih minerala iz hrane koju konzumiramo. Odličan je za čišćenje organizma te potiče zdravu probavu.
Umeboshi ocat se radi od ukiseljenih japanskih šljiva. Ima odličan alkalizirajući ekeft na tijelo, pomaže pri umoru, poboljšava probavu te pomaže pri detoksikaciji organizma. Koristi se i kao lijek za mamurluk.
Balzamični ocat je fantastičan dodatak jelima, ali je i jako skup i prodaje se u ograničenim količinama. U trgovinama, nažalost, postoje mnoge imitacije koje su proizvedene u kombinaciji s raznim aditivima, okusima, bojama, konzervanisima, šećerima.
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja