Tartovi od kikirikija i čokolade
Kombinacija kikirikija i čokolade zagarantirano će zadovoljiti vašu želju za slatkim. Za ove tartove nije potrebno paliti pećnicu, jednostavni su za napraviti i jako, jako ukusni.
Sastojci
Tartovi
- 200 g datulja prethodno ih namočiti u vodi 2-3 sata
- 100 g grubo nasjeckanog kikirikija
- 50 g badema
- 50 g zobenih pahuljica
- 50 g maslaca od kikirikija
- 20 g fino mljevenog kokosovog brašna
Čokoladni ganache
- 80 g tamne čokolade
- 80 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 2 žlice agave
Priprema
Tartovi
- Stavite bademe i zobene pahuljice u multipraktik i sameljite ih u prah.
- Dobro ocijedite datulje i dodajte ih samljevenim bademima i zobenim pahuljicama zajedno sa kikiriki maslacem.
- Miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže. Ukoliko je potrebno dodatno zasladiti, možete dodati malo sirupa od datulja.
- Smjesu premjestite u zdjelu i dodajte grubo nasjeckane kikirikije i fino mljeveno kokosovo brašno.
- Kratko promiješajte ručnim mikserom dok se sve ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u 6 silikonskih tartova (promjera 7 ili 8 cm) i dobro pritisnite žlicom ili rukama.
- Tartove stavite u frižider na sat, dva da se malo stisnu.
Čokoladni ganache
- Otopite čokoladu u lončiću na laganoj vatri.
- U blender stavite kokos kremu, otopljenu čokoladu i 1-2 žlice agave te miksajte kratko dok ne dobijete glatku kremu.
- Tartove premažite kremom i stavite pola sata u frižider da se krema lagano stisne.
Napomene
Konzervu kokosovog mlijeka je najbolje staviti u frižider preko noći kako bi se kokos krema lakše odvojila od tekućine.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!


