Suhe marelice su bogate beta-karotenom koji je odgovoran za formiranje vitamina A. Sadrže još i željezo, kalcij, kalij, fosfor i vitamin C. Odlične su za probavu. Koristimo ih za izradu energetskih kuglica i za izradu sirovih torti i kolača.
Suhe smokve su visoko koncentrirani izvor minerala, vitamina i antioksidanata. Bogate su vlaknima i zato pozitivno utječu na probavu. Odlične su kao snack ili za izradu energetskih kuglica.
Goji bobice su davno postale priznate u tradicionalnoj kineskoj medicini gdje se koriste zbog mnogih terapeutskih svojstava. Smatraju se voćem s najviše antioksidanata te su također izvrstan izvor karotenoida i željeza. Ako uzimate lijekove za razrijeđivanje krvi ili lijekove za dijabetes bolje ih je izbjegavati jer mogu imati negativne posljedice.
Suhe maline sadrže značajne količine vitamina C i vlakana. Odlične su za izradu slastica, a posebno za dekoraciju.
Suhe šljive zadržavaju sve hranjive nutrijente i nakon procesa sušenja te predstavljaju pravu energetsku bombu. Bogate su vlaknima te odlične za probavu. Također se koriste za izradu energetskih kuglica i ostalih sirovih slastica, a mogu poslužiti i kao super zdravi snack.
Datulje sadrže malo masti i proteina, ali su bogate ugljikohidratima i prehrambenim vlaknima. Zbog visokog sadržaja različitih esencijalnih nutrijenata te zbog mogućih pozitivnih učinaka na zdravlje, smatraju se gotovo idealnom hranom. Nezaobilazne su kod izrade sirovih slastica.
Brusnice se koriste u sirovim desertima, salatama, u kruhu, pomiješane sa pahulicama ili kao grickalica. Većina suhih brusnica koje možete naći u trgovinama sadrže šećer pa imajte to na umu prije same kupovine. Najbolje ih je kupiti u trgovinama zdrave hrane.
Suhe rajčice služe kao odličan izvor raznih vitamina i minerala. Imaju visok sadržaj likopena, antioksidanta koji je neophodan za naše tijelo. Možete ih koristiti u salatama, sendvičima, za pripremu namaza ili ih jesti kao grickalicu.
—
Photo source: Freeimages
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja