Kokosovo ulje dobiva se iz kopre – sušenog mesa kokosovog oraha. Prednost kokosovog ulja pred drugim uljima su srednjelančane masne kiseline koje se u ljudskom organizmu lako probavljaju i apsorbiraju te ne opterećuju probavni sustav. Najviše ga koristimo za izradu sirovih slastica.
Na hladnijoj temperaturi kokosovo ulje je u čvrstom stanju, a na oko 23 stupnja prelazi u tekuće stanje.
Kokosovo mlijeko je napravljeno od mesa kokosa (sjemena). Izuzetno je popularno kao zamjena za mlijeko jer ne sadrži laktozu i česta je namirnica u azijskoj kuhinji. Idealno je za pripremu juha i drugih jela poput raznih povrtnih variva i curryja. Također je nezaobilazno pri izradi slastica i smoothieja.
Krema od kokosa se zbog svoje teksture i okusa koristi u izradi brojnih slastica kao što su kremasti namazi ili kreme za kolače i sladolede. Možete ju dodati i u smoothieje. Ovdje se najčešće kupuje u pakiranju od 200 g.
Fino mljeveno kokosovo brašno se razlikuje od kokosovih pahuljica. Bogato je proteinima i vlaknima, a koristi se pri izradi kolača.
Grubo mljeveno kokosovo brašno (kokosove ljuspice ili kokosove pahuljice) najčešće koristimo za izradu kolača.
—
Photo source: Irene Kredenets
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja