Laneno sjeme je jedno od najboljih biljnih izvora omega-3 masnih kiselina koje pomažu probavi, smanjuju kolesterol, smanjuju želju za slatkim, balansiraju hormone, imaju antikancerogeno djelovanje te pomažu pri reguliranju tjelesne težine. Preporuka je koristiti samljeveno laneno sjeme jer su cijele sjemenke neprobavljive.
Sjemeke suncokreta su odlične za smoothieje, krekere te kao grickalice. Dobar su izvor su vitamina E, a pomažu i u smanjenju kolesterola u krvi te održavaju kardiovaskularno zdravlje.
Sjemenke bundeve su odličan izbor za grickanje jer su bogate omega-3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i reguliranje krvnog tlaka. Možete ih jesti sirove ili ih lagano popržiti te dodati salati ili nekom drugom jelu za puniji okus.
Chia sjemenke su bogate omega-3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, a sadrže i značajan broj vitamina, minerala i antioksidanata. Odlične su za regeneraciju kože, ali i sagorijevanje masnoća, jačaju organizam i pozitivno utječu na probavne organe. Prednost pred lanenim sjemenkama im je u tome što se ne moraju usitnjavati prije konzumacije.
Sjemenke sezama su jedne od najstarijih uljnih sjemenki poznatih čovječanstvu i vrlo važan izvor fitonutrijenata kao što su omega-6 masne kiseline, antioksidanti, vitamini te vlakna. Imaju delikatan orašast okus i mogu se koristiti (naročito prepečene) u mnogim receptima – poboljšavaju okus krekera, koriste se za izradu humusa, gomashia, tahinija…
Sjemenke konoplje se smatraju najkompletnijim izvorom hrane na Zemlji. Bogate su omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, proteinima, vitaminima A, D i E te vitaminom B. Možete ih dodati pri izradi smoothieja , kolačima te raznim namazima.
Indijski oraščići su nezaobilazni kod izrade sirovih slastica, a koristimo ih i za izradu veganskih sireva, namaza, pesta i sl.
Brazilski orah je najbolji biljni izvor selena. Selen je antioksidant koji igra vrla važnu ulogu u našem organizmu – stimulira metabolizam i štiti organizam od slobodnih radikala. Dovoljno je pojesti dva brazilska oraha dnevno kako bi osigurali preporučenu dnevnu dozu.
Bademi su bogati vitminom E te imaju više magnezija od ostalih orašastih plodova. Najčešće ih koristimo pri izradi energetski kuglica ili kod pripreme sirovog kolača.
Lješnjaci su bogat izvor vitamina E, folata, kalija, magnezija, mangana, fosfora te željeza. Možemo ih jesti sirove ili pečene, koristiti pri izradi kolača, krema, od njih možete napraviti maslac ili domaću “nutellu”…
Makadamija orasi imaju slatkast okus i bogat su izvor energije. Kao prirodna i cjelovita hrana, sadrže antiokidante, vitamine i minerale sa značajnim povoljnim utjecajem na zdravlje. Imaju visok udio vitamina B1 i magnezija.
Kikiriki je izvrstan izvor proteina, vitamina i minerala poput biotina, bakra, folata, vitamina E, tijamina i magnezija. Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama, vrstom masnoća koje pozitivno utječu na zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava.
Pinjoli spadaju pod lupinasto voće. Plodovi rastu na boru i nalaze se unutar češera. Sadrži veliku količinu proteina. Naime, u 100 grama pinjola, pronaći ćete čak 31 gram. Osim toga, sadrže i esencijalne masne kiseline, aminokiseline i antioksidante što dodatno popravlja njihovu nutritivnu sliku.
Pekan orasi su odlični izvor proteina i nezasićenih masnih kiselina. Sadrže pregršt omega-3 i omega- 6 masnih kiselina. Možemo ih konzumirati sirove ili kuhane/pečene, npr. kao dodatak slasticama.
Orasi , osim što su ukusni, bogat su izvor nezasićenih masnih kiselina povoljnih po kardiovaskularno zdravlje te izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina. Možete ih staviti u salate, koristiti pri izradi namaza, raznih deserata i sl.
Pistacio povoljno djeluje na kardiovaskularni sustav, održavanje tjelesne težine, zaštitu od dijabetesa i visokog krvnog tlaka te poboljšava probavu. Jako ga je teško naći u sirovom obliku. U trgovinama se uglavnom prodaje prženi i slani pa ga koristimo u minimalnim količinama.
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja