Da li ste čuli za plavu spirulinu? Plava spirulina, poznata još i kao Blue Majik, je vrsta mikroalge spiruline. Za razliku od zelene spiruline koja ima dosta intenzivan okus, ova alga je gotovo bez okusa pa je idealna za izradu slastica. Potrebno je dodati samo malu količinu ovog čudesnog praha kako biste dobili neobičan desert koji će se svima svidjeti.
Mini torta s plavom spirulinom
Mini torta bez pečenja s bazom od tostiranih badema i kremom od indijskih oraščića sa dodatkom praha plave spiruline. Vegan i bez glutena.
Sastojci
Crust
- 50 g tostiranih badema
- 10 g chia sjemenki
- 10 g instant zobenih pahuljica
- 10 g kakao praha ~ 1 žlica
- 60 g datulja prethodno ih namočite u vodi minimum sat vremena
- agava sirupa ukoliko je potrebno dodatno zasladiti
Filling
- 200 g indijskih oraščića namočite ih u vodi minimum 4 sata
- 50 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 3-4 žlice agave
- sok pola limuna
- 50 g svježih borovnica
- 1.5-2 žličice plave spiruline
Toping
- 50 g tamne čokolade
- bobičasto voće
Priprema
Podloga
- Obložite mini kalup za tortu promjera 10 cm papirom za pečenje.
- Stavite bademe i zobene pahuljice u multipraktik i sameljite ih u prah. Možete ih prethodno samljeti i pomoću mlinca za kavu. Dodajte ocijeđene datulje, chia sjemenke i kakao prah te miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže. Dodajte malo agave ukoliko je potrebno još malo zasladiti.
- Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu i dobro pritisnite žlicom ili rukama.
- Stavite u frižider dok se priprema krema.
Krema
- Sve sastojke za kremu stavite u blender i miksajte na većoj brzini dok ne dobijete glatku kremu.
- Kremu izlijte na podlogu i izravnajte.
- Tortu stavite par sati u zamrzivač da se stisne.
- Prije serviranja, ukrasite je otopljenom čokoladom i bobičastim voćem po želji.
Napomene
Konzervu kokosovog mlijeka je najbolje staviti u frižider preko noći kako bi se lakše odvojila kokos krema od tekućine.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!