Mini cupcakes s kokosom
Mali slatki zalogaj - cupcakesi s bazom od tostiranih badema i kremom od indijskih oraščića i kokosa. Jako ukusni i bez glutena.
Broj porcija 7
Sastojci
Crust
- 60 g tostiranih badema
- 20 g fino mljevenog kokosovog brašna
- 70 g datulja prethodno ih namočiti u vodi minimum 1 sat
- 1 žlica kakao praha
- 1 žlica kokosovog ulja
Coconut filling
- 100 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti u vodi minimum 4 sata
- 150 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 100 g kokosovih pahuljica
- 5-6 žlica agave
- 2-3 žlice soka od limuna
- 2 žlice kokosovog ulja
- malo vanilija praha
Priprema
Kora (za otprilike 7 cupcakesa)
- Stavite bademe u multipraktik i sameljite u prah.
- Bademima dodajte ocijeđene datulje, kokosovo brašno, kakao prah i kokosovo ulje. Miksajte kratko dok se sve ne sjedini.
- Smjesu ravnomjerno rasporedite u male kalupe za cupcakese promjera 6 cm i dobro pritisnite žlicom ili rukama.
- Stavite u frižider dok radite kremu.
Krema od kokosa
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte na većoj brzini dok ne dobijete gustu, glatku kremu.
Ukoliko je potrebno, dodatno zasladite. - Kremu žličicom stavite na kore. Ova količina dovoljna je za otprilike 7 cupcakesa.
- Cupcakese stavite par sati u zamrzivač.
- Ukrasite po želji.
Napomene
Konzervu kokosovog mlijeka je najbolje staviti u frižider preko noći kako bi se kokos krema lakše odvojila od tekućine.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!