Slanutak je jedna od najstarijih kultiviranih namirnica. Nutricionistički je pun proteina, vitamina i minerala. U našoj kuhinji je jedna od najčešće korištenih namirnica. Koristimo ga za izradu humusa u raznim varijantama – sa paprikama, ciklom ili običnog klasičnog hummusa, za salate, pečenog u pećnici, za izradu čokoladne kreme…
Azuki je odličan izvor proteina te se u istočnoj medicini koristi za liječenje bubrega, mjehura te reproduktivnih funkcija. Za njega kažu da je najviše “yang” ili najzagrijavajući od svih mahunarki. Zahvaljujući njegovom karakterističnom okusu, može ga se koristiti u slatkim i slanim receptima.
Mungo je jedna od nacjenjenijih namirnica u ayurvedskoj medicini. Odličan je za juhe, dhalove, savšen je u kombinaciji sa azukijem u salatama, te odličan za klijanje. Jedan je od najzdravijih izvora biljnog proteina.
Leća je niskokaloričan izvor nutrijenata. Odlična je za salatu, namaze, variva , vege burgere te veganske “mesne” štruce.
Crveni grah ima visoki udio vlakana koji sprječavaju naglo podizanje šećera u krvi pa je odličan za ljude sa dijabetesom ili hipoglikemijom. U kombinaciji sa cjelovitim žitaricama, kao šta je smeđa riža, pruža visoko kvalitetan izvor proteina.
Crni grah je namirnica koju bi svatko trebao imati u svojoj kuhinji. Odličan je izvor proteina, vlakana, antioksidanata te vitamina i minerala. Štiti od srčanih bolesti, ima protuupalno djelovanje, pomaže pri regulaciji tjelesne težine, kod dijabetesa…
Bijeli grah je pun antioksidanata i ima detoksicirajuća svojstva zahvaljujući molibdenu. Također je odličan izvor vlakana i proteina i ima nizak glikemijski indeks.
Crvena leća je odlična za izradu curryja, juha i dhalova. Ima nizak glikemijski indeks pa se preporučuje ljudima koji imaju problema sa šećerom u krvi.
Polovice graška imaju visok udio proteina i vlakana te nizak udio masnoća. Postoje dvije sorte: zelene i žute. Uz klasičnu juhu od polovica graška, možete ih koristiti za pravljenje ukusnih namaza.
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja