Super Immunity
U ovoj knjizi Dr. Joel Fuhrman nas upozorava kako veliki dio naših zdravstvenih problema, od obične prehlade do mnogo ozbiljnijih bolesti kao što su srčane tegobe ili karicinom, dolazi od prehrane siromašne nutrijentima. Bili mi vegani, vegetarijanci, paleo, pa čak ako i ne pripadamo ni jednom posebnom stilu života, svi mi znamo važnost uključivanja namirnica biljnog porijekla u našu prehranu. Ovdje ćete naći plan ishrane koju dr. Fuhrman naziva G-BOMBS (na engleskom Greens, Beans, Onions, Mushrooms, Berries, and Seeds) što bi u prijevodu značilo zeleno lisnato povrće, mahunarke, luk, gljive, bobičasto voće i sjemenke. Ako u svakodnevnu ishranu uključite ove namirnice možete očekivati vrlo dug, zdrav i aktivan život.
Eat to live
Još jedna zanimljiva knjiga Dr. Joel Furhman-a u kojoj se pretilost i neumjerenost u hrani opisuju kao dva glavna uzroka mnogih modernih stanja i bolesti. Dr. Joel Furhman nudi plan prehrane koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma i više ih nikada ne vratite. Međutim, ovo nije knjiga o “čudesnoj” dijeti, nego knjiga o stilu života koja od vas zahtijeva značajne promjene u ishrani i vašem načinu razmišljanja o hrani. Ako ovo zvuči prestrašno, dobra vijest je da su svi recepti ukusni i napravljeni od cjelovitih, svakodnevnih sastojaka.
Salt Sugar Fat
Istraživački novinar New York Timesa Michael Moss detaljno je istražio kako je prehrambena industrija utjecala i utječe na stvaranje loših prehrambenih navika kod ljudi. Poznat vam je onaj osjećaj zadovoljstva nakon što pojedete sladoled ili čips? Da li ste ikad čuli za termin “točka blaženstva”? Kompanije koje se bave proizvodnjom hrane, znanstvenim metodama kombiniraju omjere soli, šećera i masnoće kako bi kod svojih kupaca stvorili ovisnost.
U ovoj knjizi, Moss opisuje kako je marketinška kampanja prehrambene industrije preuzela onu duhanske te svoje proizvode predstavljala kao zdravije. Tako su oni reklamirani kao proizvodi s malo masnoće, malo šećera ili malo soli. Isti proizvodi, međutim, u rijetkim slučajevima su uistinu zdravi. Mnogi proizvodi koji su primjerice označeni kao oni koji imaju nizak udio masti, imaju visok udio šećera. Proizvodi koji imaju malo soli, imaju visoke udjele masnoće i šećera, objašnjava Moss. Nakon što je pročitate više nikad nećete gledati tablicu hranjivih vrijednosti na isti način.
Whole
Autori Dr. T Colin Campbell, autor Kineske studije, i Dr. Howard Jacobson i u ovoj knjizi nastavljaju osvješćivati ljude o važnosti neobrađenih, prirodnih namirnica biljnog porijekla koje bi trebale biti važan dio naše svakodnevne prehrane.
Finding Ultra
Ovo je priča o osobnoj transformaciji . Autor knjige Rich Roll se uoči svog 40. rođendana odlučuje potpuno promijeniti svoj život jer osjeća da više nije u dobroj formi. U kratkom vremenu postaje vegetarijanac, a zatim vegan, i sebi zadaje do tada nezamislivi cilj: završiti Ultraman “Epic 5”–utrku koja se sastoji od pet uzastopnih Ironman triatlona na pet različitih havajskih otoka u vremenu ne dužem od tjedan dana. Ovo je priča o nevjerovatnoj transformaciji koja dokazuje da je potrebna samo želja i snaga volje kako bi uspjeli ostvariti svoje snove.
No Meat Athlete
Ako nemate namjeru postati vrhunski sportaš kao Rich Roll, ali želite zdravije živjeti i uvesti malo aktivnosti u svoj život, tada je ovo knjiga za vas. U ovoj knjizi, Matt Frazier nudi praktične savjete o hrani, kuhanju, vježbanju. Posjetite njegovu web stranicu http://www.nomeatathlete.com/ za više informacija.
Will write for food
Ako vam je uvijek bila želja započeti blog o hrani, napisati kuharicu ili na bilo koji drugi način ući u svijet pisanja o hrani, ovo je knjiga koju trebate pročitati. U njoj ćete pronaći brojne savjete renomiranih pisaca, novinara i blogera, a koji će vam uvelike olakšati vaše prve korake.
Sleep smarter
Neispavanost je jedan od ozbiljnijih zdravstvenih problema današnjice i jedna od najnezdravijih navika koju možete razviti. Ova knjiga nije samo za one koji pate od poremećaja spavanja, već i za sve one koji žele općenito poboljšati svoje zdravlje. Knjiga sadrži 21 savjet kako poboljšati svoje spavanje i na taj način se usmjeriti prema zdravijem i sretnijem životu.
Deep work
Najvrijednija roba na tržištu danas je vaša pažnja. U ovom trenutku pojedinci i tvrtke svoje vrijeme troše na smišljanje novih prikrivenih metoda, a sve kako bi privukli vašu pažnju. U svojoj fantastičnoj knjizi “Deep work” Cal Newport će vam ponuditi hrpu korisnih savjeta kako se bolje fokusirati u današnjem svijetu prepunom distrakcija. Radi se o vodiču koji će vam korak po korak objasniti i navesti pravila koja je potrebno “nametnuti” samom sebi da bi uveli više samodiscipline te vodili kvalitetan i kreativan život.
Nature fix
Ljudi provode sve više vremena u zatvorenim prostorima. Postoje brojni znastveni dokazi koji pokazuju kako bi što prije trebali prekinuti ovaj trend. Programi koji se provode u Koreji, Finskoj, Japanu i SAD-u i brojnim drugim državama pokazuju nevjerovatan utjecaj koji priroda ima na naše mentalno i psihičko zdravlje.
China study
Kineska studija je najveće istraživanje ikad koje je provedeno na temu povezanosti između hrane koju konzumiramo i rizika od razvitka određenih bolesti. Pokazuje opasnost prehrane u kojoj dominira protein životinjskog porijekla, a istovremeno dokazuje zdravstvene dobrobiti cjelovite hrane biljnog porijekla.
The body keeps the score
Stručnjak za traumu Bessel van der Kolk pokazuje koliko trauma može utjecati na naše fizičko i mentalno zdravlje te kako možemo ozdraviti koristeći inovativne tretmane kao što su neurofeedback, meditacija, igra, yoga te brojne druge terapije.
Braving the wilderness
“Pravo pripadanje ne zahtijeva od nas da se mijenjamo, ono zahtijeva da budemo ono što jesmo”. U “Braving the Wilderness”, Brene Brown redefinira što to znači stvarno pripadati te kako se hrabrošću, ranjivošću, ljubavlju i empatijom suočavati sa svijetom .
Mindless eating
Psiholog Brian Wansink pokazuje nam koliko, na koji način i zašto jedemo više no što bi trebali. Ova knjiga će vam otvoriti oči i natjerati vas da činite promišljenije i zdravije odabire pri vašem idućem obroku.