Juha od ljubičastog batata i slanutka
Ukusna kremasta juha od ljubičastog batata i slanutka s kokos kremom i đumbirom. Zdrav i hranjiv obrok idealan za hladnije dane.
Broj porcija 4
Sastojci
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 crveni luk sitno nasjeckan
- 1 mali komadić svježeg đumbira veličine 1 cm, , isjeckan na sitne komadiće
- 2 češnja češnjaka sitno nasjeckanog
- 600 g pečenog ljubičastog batata
- 100 g kuhanog slanutka
- 900 ml vode
- 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 2 žlice prehrambenog kvasca
- sol
Priprema
Pečeni batat
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Dobro operite par većih komada ljubičastog batata i posušite ih papirnatim ubrusom.
- Stavite u tepsiju i pecite 35-45 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o veličini batata).
- Nakon 30 minuta provjerite vilicom da li je batat omekšao. Ukoliko nije, pecite još 10 minuta pa opet provjerite. Kad batat omekša, izvadite ga iz pećnice, ostavite da se ohladi, a zatim mu skinite koru. Trebali bi imati otprilike 600 g očišćenog batata.
Juha
- Zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja u loncu te dodajte crveni luk. Pirjajte 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte sitno nasjeckani đumbir i češnjak te pirjajte još minutu-dvije.
- Dodajte pečeni batat, kuhani slanutak, 900 ml vode i 100 g kokos kreme. Dobro promiješajte i pustite da zavrije.
- Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 15-ak minuta. Dodajte i prehrambeni kvasac te još jednom dobro promiješajte. Zasolite po želji.
- Skuhanu juhu dobro izmiksajte štapnim mikserom. Ukoliko vam je juha pregusta, možete dodati još vode.
Serviranje
- Poslužite u zdjelicama i ukrasite pečenim slanutkom i tempehom te tostiranim sezamovim sjemenkama i klicama.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!