Juha od bijelog batata i gljiva
Prijedlog za zdravi ručak: kremasta juha od bijelog batata i gljiva s kremom od indijskih oraščića. Jednostavno za napraviti i jako ukusno.
Broj porcija 4
Sastojci
Juha
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 nasjeckani crveni luk
- 1 šalica nasjeckanog poriluka
- 3 češnja sitno nasjeckanog češnjaka
- 300 g smeđih šampinjona izrezati na listiće
- 700 g bijelog batata izrezati na kockice
- 750 ml vode
- kardamom po želji
- sol
Krema od indijskih oraščića
- 60 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti 1-2 sata
- 100 ml nezaslađenog biljnog mlijeka
- 100 ml vode
- 1 žlica tapioka brašna otprilike 10 g
Priprema
Krema od indijskih oraščića
- Sve sastojke stavite u blender i blendajte na većoj brzini oko 1 minute.
Juha
- Zagrijte maslinovo ulje u loncu te dodajte crveni luk, poriluk i nasjeckane gljive i pirjajte 4-5 minuta uz povremeno miješanje. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još minutu-dvije.
- U lonac dodajte bijeli batat i vodu, dobro promiješajte i pustite da zavrije. Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 20-25 minuta dok batat ne omekša. Dodajte kardamom i zasolite po želji.
- Lonac uklonite s vatre. Kremu od indijskih oraščića ulijte u juhu i sve dobro izmiksajte štapnim mikserom.
- Juhu kuhajte još par minuta na laganoj vatri da se malo zgusne.
- Ukoliko vam se juha čini pregustom, slobodno dodajte malo vode da je razrijedite. Možete dodati i sojinog ili rižinog vrhnja.
- Juhu ulijte u zdjelice i ukrasite po želji (ja sam ukrasila pečenim gjivama, timijanom i bijelim sezamovim sjemenkama).
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!