Humus od ljubičastog batata
Recept za humus od ljubičastog batata. Jednostavno za napraviti, predivne boje i jako ukusno.
Sastojci
- 300 g ljubičastog batata ~1.5 šalica, pečenog, narezanog na komadiće
- 100 g kuhanog slanutka ~1/2 šalice
- 40 g tostiranog sezama
- 2 češnja češnjaka
- 2 žlice maslinovog ulja
- 80-100 ml vode ili nezaslađenog biljnog mlijeka
- ~40 ml limunovog soka
- sol
Priprema
Pečeni batat
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Dobro operite par komada ljubičastog batata i posušite ih papirnatim ubrusom.
- Stavite u tepsiju i pecite 35-45 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o veličini batata)
- Nakon 30 minuta provjerite vilicom da li je batat omekšao. Ukoliko nije, pecite još 10 minuta pa opet provjerite. Kad batat omekša, izvadite ga iz pećnice, ostavite da se ohladi, a zatim mu skinite koru. Trebali bi imati otprilike 600 g očišćenog batata.
Tostirani sezam
- Stavite sjemenke sezama u suhu tavu i pržite na laganoj vatri. Svako malo promiješajte kako bi se sjemenke ravnomjerno ispekle. Pecite dok sezam ne postane zlatno žut ili dok sjemenke ne počnu pucati.
Humus
- Stavite sve sastojke u blender i miksajte na većoj brzini dok smjesa ne postane glatka i kremasta.
- Stavite u zdjelicu i ukrasite pečenim slanutkom, tostiranim sezamom, vlascem i metvicom.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!