Humus od Kabocha tikve
Humus od Kabocha tikve (bez tahinija) je idealan namaz za doručak uz tost ili krekere, a možete ga poslužiti i kao dodatak jelima.
Broj porcija 4
Sastojci
- 200 g pečene Kabocha tikve
- 200 g kuhanog slanutka
- 50 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti u vodi otprilike 2-3 sata
- 50 ml limunovog soka
- 30 ml vode
- 2 češnja češnjaka
- sol
Priprema
Pečena Kabocha tikva
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Dobro operite Kabocha tikvu i posušite papirnatim ubrusom.
- Tikvu prepolovite i očistite od sjemenki.
- Stavite u tepsiju i pecite 40-55 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o veličini tikve).
- Nakon 40 minuta provjerite vilicom da li je tikva omekšala. Ukoliko nije, pecite još 10-15 minuta pa opet provjerite.
- Kad je tikva pečena, izvadite je iz pećnice, ostavite da se ohladi, a zatim skinite koru (za humus vam je potrebno otprilike 200 g).
- Višak možete ubaciti u blender, napraviti pire i spremiti u hladnjak.
Humus od pečene Kabocha tikve
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte kratko na većoj brzini dok ne postane kremasto.
- Servirajte u zdjelici i ukrasite sjemenkama šipka, mrvljenim chilijem i peršinom.