Fermentirana hrana
Tempeh se pravi od fermentiranih zrna soje i sadrži velike količine željeza, kalija, magnezija i kalcija. Kompletan je izvor biljnog proteina jer sadrži sve potrebne aminokiseline.
Miso je glatka, tamna pasta od soje, fermentiranog ječma ili riže i morske soli. Koristi se kao dodatak juhama, raznim umacima i za izradu namaza.
Tamari je tradicionalni japanski začin slanog okusa, pripremljen od čiste soje, vode i morske soli. Tamnije je boje i slanijeg ukusa od običnog soja sosa i zato se koristi u duplo manjoj količini.
Veganski jogurt je odličan izvor probiotika.
Kiseli kupus ima visoki udio vitamina C. Živi i aktivni probiotici koji se nalaze u njemu imaju povoljan utjecaj na našu probavu i cjelukupno zdravlje.
Kimchi je tradicionalno korejsko jelo od povrća fermentiranog sa začinima. Postoje stotine vrsta kimchija s različitim kombinacijama povrća, ali gotovo svaki sadrži čili i češnjak koji mu daju karakterističan ljutkasti okus.
Ostali proizvodi
Senf se proizvodi iz sjemenki biljke gorušice. Ima snažna ljekovita svojstva zahvaljujući spojevima alil izotiocijanatima (AITC) koji se nalaze u sjemenkama gorušice.
Prehrambeni kvasac je neaktivni kvasac koji dolazi u obliku pahuljica ili sitnog praha. Ima visok udio proteina i vlakana te je odličan izvor folne kiseline i vitamina B-12. Neophodan je sastojak kod izrade veganskih sireva.
Tahini je pasta napravljena miješanjem prepečenih sjemenki sezama sa uljem. Dolazi u varijanti sa soli i bez. Odličan je za pripremu ukusnog humusa.
Veganska majoneza je odlična alternativa običnoj majonezi.
Agar je vegetarijanska i veganska alternativa želatini, a dobiva se od crvenih algi. Koristi se za zgušnjavanje umaka, marmelada, za pripremu namaza, krema i glazura.
Psyllium su ljuskice biljke psyllium ili indijskog trputca koje imaju veliku sposobnost vezivanja vode. Kada ih pomiješate sa tekućinom, u kratkom roku stvaraju gustu tekućinu teksture gela. Stoga su odlične za izradu voćnih pudinga. Osim u pudinzima, psyllium se može koristiti i u izradi kruha, pogotovo bezglutenskih. Koristite ga u omjeru 4:1 u odnosu na druge sastojke i brašna.
Xanthan guma je derivat fermentacije kukuruznog šećera i bakterije Xanthomonas campestris. Izuzetno je popularan aditiv u bezglutenskom kuhanju, kao i u industriji gotovih bezglutenskih proizvoda. U bezglutenskom tijestu imitira glutensku mrežu te tako kruhu, biskvitima i ostalim tijestima daje poseban elasticitet i formu.
—
Photo source: Freepik
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja