Dal od crvene leće i kelja
Ukusno varivo od crvene leće i kelja gotovo je za 30-ak minuta i odličan je izbor za zdrav i nutritivno bogat ručak ili večeru. Vegan i bez glutena.
Broj porcija 4
Sastojci
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 3-4 češnja češnjaka
- 400 g narančastog batata narezanog na kockice
- 200 g nasjeckanog kelja
- 100 g nasjeckane blitve
- 240 g crvene leće
- 800 ml vode
- 300 ml kokosovog mlijeka (light)
- 2 žličice kurkume
- 1 žličica cimeta
- 1/2 žličice praha kardamoma
- sol
Priprema
- Operite crvenu leću i dobro je ocijedite.
- U posudi za kuhanje zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno nasjeckani češnjak i kuhajte 20-30 sekundi uz stalno miješanje.
- Dodajte kurkumu, cimet, prah kardamoma i 2-3 žlice vode te miješajte 20-ak sekundi dok se svi začini ne sjedine.
- Umiješajte vodu, kokosovo mlijeko (light), batat, kelj, blitvu i crvenu leću. Pustite da provrije, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 25 - 30 minuta dok crvena leća ne omekša.
- Posolite i začinite po želji.
- Ukoliko vam je varivo pregusto, dodajte još malo vode. Nakon što se malo ohladi, varivo će se još malo zgusnuti.
Serviranje
- Poslužite toplo uz rižu.
- Ukrasite peršinom i pospite sezamovim sjemenkama.