Čokoladne kuglice od heljde i lješnjaka
Preukusne čokoladne kuglice od kuhane heljde i tostiranih lješnjaka. Mali slatki zalogaj koji se topi u ustima. Bez glutena.
Sastojci
For balls
- 100 g heljde prethodno namočiti u vodi 3-4 sata
- 300 ml bademovog mlijeka
- 200 g datulja prethodno ih namočiti u vodi minimum 2 sata
- 150 g tostiranih lješnjaka očišćenih od ljuskice i samljevenih
- 100 g tamne čokolade
- 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 1 žlica sirovog kakao praha
Extra
- 100 g tamne čokolade
- kakao prah
Priprema
- Nakon što je heljda bila potopljena par sati, dobro je ocijedite i stavite u lonac zajedno sa 300 ml bademovog mlijeka. Pustite da provrije te kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta (heljda se ne smije prekuhati). Uklonite s vatre. Heljdu ocijedite ukoliko je još ostalo malo tekućine i ostavite da se skroz ohladi.
- U malom lončiću otopite kokosovu kremu i čokoladu.
- Kada se heljda ohladila, stavite je u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok ne dobijete gustu smjesu.
- Premjestite smjesu u zdjelu te dodajte otopljenu čokoladu i kokos kremu, samljevene lješnjake i 1 žlicu kakao praha. Običnim mikserom lagano promiješajte dok se sve ne poveže.
- Smjesu stavite u frižider preko noći kako bi se malo stvrdnula te kako biste lakše mogli napraviti lijepe kuglice.
- Ujutro oblikujte kuglice te ih umočite u čokoladu ili uvaljajte u kakao prah.
- Kuglice držati u frižideru.
Napomene
Konzervu kokosovog mlijeka je najbolje staviti u frižider preko noći kako bi se lakše odvojila kokos krema od tekućine.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!