Čokoladna torta bez glutena
Jednostavna veganska čokoladna torta bez glutena premazana finom čokoladnom kremom i ukrašena svježim borovnicama.
Broj porcija 6
Sastojci
Chocolate cake
- 100 g bijelog rižinog brašna
- 50 g fino mljevenih badema
- 50 g fino mljevenih bezglutenskih zobenih pahuljica
- 20 g smeđeg rižinog brašna
- 100 g kokos šećera
- 50 g kakao praha
- 10 g samljevenih chia sjemenki pomiješati sa 50 ml vode
- 100 g zrele banane
- 180-200 ml rižinog mlijeka
- 60 ml kokosovog ulja
- 2 žličice praška za pecivo
- na vrh noža sode za pečenje
Čokoladna krema
- 100 g kokosove kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 100 g tamne čokolade (85% kakao)
- 3 žlice agave ili javorovog sirupa
Priprema
Torta
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Okruglom kalupu za torte promjera 16 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice premažite kokosovim uljem.
- Pripremite chia 'jaje': 10 g samljevenih chia sjemenki pomiješajte sa 50 ml vode te ostavite da odstoji par minuta dok se smjesa ne zgusne. Povremeno promiješajte.
- Sve suhe sastojke stavite u zdjelu i dobro promiješajte: bijelo rižino brašno, fino mljevene pečene bademe, fino mljevene zobene pahuljice, smeđe rižino brašno, kokosov šećer, kakao prah, prašak za pecivo i na vrh noža sode za pečenje.
- U blenderu smiksajte 100 g zrele banane i 180 ml rižinog mlijeka.
- U zdjelu sa suhim sastojcima dodajte chia 'jaje'i smiksanu bananu s mlijekom te miješajte par minuta ručnim mikserom dok se sve ne poveže. Dodajte i kokosovo ulje te po potrebi još 20 ml rižinog mlijeka (ako je smjesa pregusta) i još jednom sve dobro izmiksajte dok se sastojci ne povežu.
- Smjesu izlijte u kalup za tortu i pecite oko 40-45 minuta.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se torta potpuno ohladi.
- Tortu premažite čokoladnom kremom i ukrasite borovnicama.
Čokoladna krema
- Otopite tamnu čokoladu na laganoj vatri.
- U blender stavite kokos kremu, otopljenu čokoladu i agavin sirup te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
Napomene
Kako bi lakše odvojili kokos kremu od tekućine, konzervu kokosovog mlijeka stavite u frižider preko noći. Za finu i gustu čokoladnu kremu potrebno je da kokos krema bude čvrsta. Ako vas zanima, na ovom linku je kokosova krema koju ja koristim.
Sve slike i tekst su u vlasništvu © Nensi i Slavena Berama. Pročitajte više na stranicama Autroska prava i uvjeti korištenja