Cheesecake od lješnjaka i kave
Bogata kremasta torta od lješnjaka i kave s bazom od lješnjaka i indijskih oraščića. Bez pečenja, jako ukusna, odlična za sve prilike. Vegan i bez glutena.
Sastojci
Podloga
- 100 g pečenih indijskih oraščića
- 100 g pečenih lješnjaka
- 2 žlice kokosovog ulja
- 2 žlice agave
1. sloj - Lješnjak krema
- 100 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti minimum 4 sata
- 50 g datulja prethodno namočenih minimum 1 sat
- 6 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica kakao praha
- 1.5-2 žlice agave
- 3-4 žlice bademovog mlijeka
- 50 g pečenih lješnjaka
2. sloj - Krema od kave
- 100 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti minimum 4 sata
- 5 žlica kokosovog ulja
- 3 žlice agave
- 2 žlice bademovog mlijeka
- 1.5 žličica instant kave
- 1 žličica sirovog kakao praha
- 1 žlica soka od limuna
3. sloj - Krema od lješnjaka
- 100 g indijskih oraščića prethodno ih namočiti minimum 4 sata
- 50 g datulja prethodno namočenih minimum 1 sat
- 6 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica kakao praha
- 1.5-2 žlice agave
- 3-4 žlice bademovog mlijeka
- 50 g pečenih lješnjaka
Preljev od čokolade
- 50 g tamne čokolade
Kuglice od lješnjaka i indijskih oraščića
- 100 g pečenih lješnjaka
- 100 g pečenih indijskih oraščića
- 20 g zobenih pahuljica
- 30 g finog kokosovog brašna
- 180 g datulja prethodno ih namočiti 1-2 sata
Priprema
Baza
- Obložite kalup za tortu promjera 16 cm papirom za pečenje.
- Stavite indijske oraščiće, lješnjake, agavu i kokosovo ulje u multipraktik te miksajte dok se smjesa potpuno ne poveže.
- Dobivenu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu i dobro pritisnite žlicom ili rukama. Stavite na hlađenje dok se priprema krema.
1. sloj - Krema od lješnjaka
- Indijske oraščiće i datulje dobro ocijedite i stavite u blender. Dodajte sve ostale sastojke: kokosovo ulje, agavu, kakao prah, 3-4 žlice bademovog mlijeka i samljevene lješnjake te miksajte na većoj brzini dok ne dobijete glatku kremu.
- Kremu stavite na bazi i poravnajte. Kolač stavite u zamrzivač dok pripremate kremu od kave.
2. sloj - Krema od kave
- Stavite 1.5 žličicu instant kave u šalicu i pomiješajte sa dvije žlice vrelog bademovog mlijeka kako bi se granule u potpunosti otopile.
- Ocijedite indijske oraščiće i stavite ih u blender. Dodajte kokosovo ulje, agavu, kavu, sok od limuna i kakao prah. Miksajte na većoj brzini dok ne dobijete glatku kremu. Ukoliko je krema pregusta, dodajte još 1-2 žlice bademovog mlijeka.
- Kremu od kave stavite preko kreme od lješnjaka. Kolač stavite u zamrzivač dok pripremate kremu za treći sloj.
3. sloj - Krema od lješnjaka
- Indijske oraščiće i datulje dobro ocijedite i stavite ih u blender. Dodajte sve ostale sastojke: kokosovo ulje, agavu, kakao prah, 3-4 žlice bademovog mlijeka i samljevene lješnjake te miksajte na većoj brzini dok ne dobijete glatku kremu.
- Kremu od lješnjaka stavite preko kreme od kave.
- Tortu stavite u zamrzivač otprilike 5-6 sati ili dok se ne stisne.
Preljev od čokolade
- Čokoladu otopite u malom lončiću na laganoj vatri.
Kuglice od lješnjaka i indijskih oraščića
- Stavite sve sastojke u multipraktik i miksajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ukoliko je potrebno još dodatno zasladiti, možete dodati 1 žlicu sirupa od datulja.
- Ako je smjesa premekana, dodajte još malo fino mljevenog kokosovog brašna. Ukoliko je smjesa presuha, možete dodati 1 žlicu otopljenog kokosovog ulja.
- Od polovice smjese napravite svijetle kuglice. U drugi dio smjese dodajte malo kakao praha te oblikujte tamne kuglice.
Serviranje
- Prije serviranja, tortu prelijte otopljenom tamnom čokoladom i ukrasite kuglicama od lješnjaka i indijskih oraščića.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!