Čokoladni brownie od heljde i lješnjaka
Čokoladni brownie od kuhane heljde s dodatkom tostiranih lješnjaka. Pravi čokoladni užitak! Bez glutena.
Sastojci
Prvi sloj
- 30 g ekspandirane riže
- 1 žlica sirupa od datulja
Brownie
- 100 g heljde prethodno je namočiti u vodi 3-4 sata
- 300 ml mlijeka od badema ili riže
- 200 g datulja prethodno ih namočiti u vodi sat-dva
- 150 g tostiranih lješnjaka samljevenih
- 1 žlica kakao praha
- 100 g tamne čokolade
- 6 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica sirupa od datulja ako je potrebno dodatno zasladiti
Čokoladni preljev
- 100 g kokos kreme stvrdnuti dio iz konzerve kokosovog mlijeka
- 80 g tamne čokolade
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1 žlica kakao praha
- 3-4 žlice sirupa od datulja
Priprema
Prvi sloj
- Obložite četvrtasti kalup (20 x 20 cm) papirom za pečenje. Stavite ekspandiranu rižu i sirup od datulja u malu zdjelicu i promiješajte sa žlicom dok se ne poveže. Rižom prekrijte dno kalupa.
Brownie
- Nakon što je heljda bila potopljena par sati, dobro je ocijedite i stavite u lonac zajedno sa 300 ml bademovog ili rižinog mlijeka. Pustite da provrije te kuhajte na laganoj vatri oko 15 minuta (heljda se ne smije prekuhati). Uklonite s vatre. Heljdu ocijedite ukoliko je još ostalo malo tekućine i ostavite da se skroz ohladi.
- U malom lončiću otopite čokoladu.
- Kada se heljda ohladila, stavite je u blender i dodajte ocijeđene datulje. Miksajte dok se sve ne sjedini.
- Smjesu od heljde i datulja premjestite u zdjelu te dodajte sve ostale sastojke. Lješnjake možete samljeti ili narezati na sitno tako da ostanu komadići. Običnim mikserom samo kratko promiješajte dok se sve ne poveže.
- Gotovu smjesu rasporedite ravnomjerno po kalupu (preko sloja ekspandirane riže) i dobro pritisnite žlicom ili rukama.
- Brownie stavite u frižider preko noći.
Čokoladni preljev
- Otopite čokoladu na laganoj vatri. Stavite sa strane da se malo ohladi.
- U blender stavite kokos kremu, kokosovo ulje, kakao prah, otopljenu čokoladu i sirup od datulja te kratko miksajte dok ne dobijete glatku kremu. Kremom premažite ohlađene brownieje. Stavite kratko u frižider da se krema stisne.
- Brownieje izrežite na kocke.
Napomene
Konzervu kokosovog mlijeka je najbolje staviti u frižider preko noći kako bi se lakše odvojila kokos krema od tekućine.
Sviđa vam se ovaj recept? Podijeli ga na Pinterestu!