Bezglutenska torta od mrkve
Zasladite svoj dan ovom jednostavnom tortom od mrkve. Torta je bez glutena, bez jaja i prepuna zdravih sastojaka.
Broj porcija 8
Sastojci
- 100 g zobenog brašna
- 100 g bijelog rižinog brašna
- 50 g fino mljevenog bademovog brašna
- 100 g pirea od pečene Kabocha tikve
- 130 g dobro ocijeđene narendane mrkve
- 60 ml kokosovog ulja
- 80 ml sojinog mlijeka
- 140 ml sirupa agave
- 1 žličica gingerbread ili pumpkin pie začina
- 2 žličice praška za pecivo
- 1/4 žličice sode za pečenje
Ekstra
- bademovi listići
Priprema
Bezglutenska torta od mrkve
- Zagrijte pećnicu na 180°C.
- Okruglom kalupu za torte promjera 16 cm dno obložite papirom za pečenje, a stranice premažite kokosovim uljem.
- Sve suhe sastojke stavite u zdjelu i dobro promiješajte: zobeno brašno, bijelo rižino brašno, fino mljeveno bademovo brašno, gingerbread ili pumpkin pie mješavinu začina, prašak za pecivo i malo sode za pečenje.
- U zdjelu sa suhim sastojcima dodajte kokosovo ulje, sojino mlijeko, agavu i pire od pečene Kabocha tikve te miješajte par minuta ručnim mikserom dok se sve ne poveže.
- Na kraju umiješajte izrendanu mrkvu. Savjet: Izrendanu mrkvu je potrebno dobro ocijediti, najbolje rukama, a zatim odvojiti 130 g.
- Smjesu izlijte u kalup za tortu i pospite bademovim listićima.
- Pecite otprilike 45 minuta.
- Izvadite iz pećnice i pustite da se torta potpuno ohladi prije serviranja.
Kako napraviti pire od pečene Kabocha tikve?
- Zagrijte pećnicu na 200°C.
- Dobro operite Kabocha tikvu i posušite papirnatim ubrusom.
- Tikvu prepolovite i očistite od sjemenki.
- Stavite u tepsiju i pecite 40-55 minuta (vrijeme pečenja će ovisiti o veličini tikve).
- Nakon 40 minuta provjerite vilicom da li je tikva omekšala. Ukoliko nije, pecite još 10-15 minuta pa opet provjerite.
- Kad je tikva pečena, izvadite je iz pećnice, ostavite da se ohladi, a zatim skinite koru.
- Meso tikve kratko izmiksajte u blenderu kako bi napravili pire. Za tortu je potrebno 200 g, a ostatak možete spremiti u hladnjak.